[Előző] [Fel] [Következő]

A csernobili reaktorbaleset sugáregészségügyi kihatásai hazánk lakosságára - 1987

18. Várható egészségügyi következmények

Az előző fejezetekben ismertetett külső és belső sugárterhelés dózisának összesítése alapján a csecsemők és gyermekek pajzsmirigye a csernobili atomerőművi baleset következtében legfeljebb 10-20 mSv dózisegyenértéket, a serdülőké és felnőtteké pedig 5 mSv körüli dózisegyenértéket kaphatott, vagy kötött le ebben az esztendőben. Ekkora dózisok nem okozhatják a pajzsmirigy akut sugárkárosodását, hiszen a lakosság egyedeire engedélyezett évi dóziskorlát 50 mSv.

A lakossági sugárterhelés effektív dózisegyenértéke átlagosan 0,5 mSv. Kivételt csak a 4 év körüli gyermekek képeznek, akiknek a sugárterhelése megközelítheti az 1 mSv-et.

Ezzel kapcsolatban érdemes rámutatni arra, hogy az emberiség ennek a dózisnek a kétszeresét kapja meg átlagosan és évente a természetes háttérsugárzástól. Vannak azonban olyan vidékek, mint pl. az indiai Kerala állam, vagy Brazília tengerparti területei, ahol a lakosság évi sugárterhelése eléri, sőt némely körzetben meg is haladja a 20 mSv-et. A Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság felmérése szerint a medence, gerinc vagy epehólyag röntgendiagnosztikai vizsgálata 0,67-0,85 mSv, a gyomor-béltraktusé pedig 2,16-3,96 mSv egésztest-dózissal jár.

Feltéve, de meg nem engedve, hogy az ICRP által konzervatív közelítéssel megállapított és kizárólag sugárvédelmi célokra ajánlott kockázati tényezők alkalmazhatók a halálos kimenetelű rosszindulatú daganatos betegségek és súlyos örökletes ártalmak valóságos kockázatának a megbecsülésére is, akkor a jelenlegi 0-60 év közötti hazai lakosság ezévi járulékos sugárterhelése 50-55 többlethalálozást okozna az elkövetkező 3-5 évtized alatt. Ez, az évi 1-2 többlet-halálozás természetesen semmilyen statisztikai módszerrel sem lenne kimutatható a daganatos megbetegedések okozta évi 28 ezer körüli halálozás mellett.

Fenti dózisegyenértékek a jelenleg folyó ellenőrző vizsgálatok, újraértékelés és pontosítás eredményeként, legfeljebb kettes faktorral változhatnak bármelyik irányba, lefelé vagy fölfelé. Ez maga után vonná a várható következmények azonos irányú és mértékű változását is.


Revízió: 2004-10-20

Valid HTML 4.01 Transitional