[Előző] [Fel] [Következő]Európai Bizottság
Egészség és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága
C Igazgatóság – Közegészségügy és Kockázatelemzés
C7 – Kockázatelemzés
Fogyasztási Termékek Tudományos Tanácsa (SCCP)

SCCP/0949/05 (2006.06.20.)

Állásfoglalás az ultraibolya sugárzás biológiai hatásairól az egészségre vonatkozóan, különös tekintettel a kozmetikai célú napágyakra

Az alábbiakban csak a 43 oldalas angol nyelvű dokumentum végkövetkeztetéseit közöljük magyarul.

A teljes angol nyelvű dokumentum az alábbi internetes címen érhető el: http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_sccp/docs/sccp_o_031b.pdf

Az ultraibolya sugárzó (UVR) barnító berendezések széleskörű használata nem volt elterjedt a 1990-es évek előtt és így, használatuk egészségi hatásai még nem teljesen ismertek. Több évet vehet még igénybe, amíg teljesen valós képet kaphatunk az UVR barnító berendezések szerepéről a bőrrákok keltésében. Ennek oka a rákok kialakulásához szükséges hosszú idő.

Az SCCP állásfoglalása, hogy az UVR barnító berendezések használata a barnaság elérésére és fenntartása céljából valószínűleg megnöveli a rosszindulatú bőr melanóma és esetleg a szem melanóma kockázatát, akár UVB, akár UVA sugárzás esetében.

Az ismert bőrrák kockázati tényezőkkel rendelkező embereknek nem ajánlható az UVR barnító berendezések használata. Különösen azoknak akik: (1) az I. és II. bőrtípusba tartoznak és vannak szeplőik, (2) atípusos és/vagy több anyajegyük, és (3) a családjukban előfordult melanóma. Napágy használatakor szemvédőt kell viselni az UVB és UVA sugárzás ellen.

A melanóma kockázata különösen nagynak látszik, ha a napágyat fiatalkorban használják. Ezért az UVR barnító berendezések használata a 18 éves kor alatti személyeknek nem ajánlható.


Revízió: 2007-04-03