[Előző] [Fel] [Következő]

WHO Ténylap No. 261
2001. július

Gyermekek védelme az ultraibolya sugárzástól

A gyermekek dinamikus növekedési állapotban vannak, ezért fogékonyabbak a környezeti veszélyekre, mint a felnőttek. Sok életműködés, mint pl. az immun-rendszeré, nem teljesen kifejlődött születéskor és a nem biztonságos környezet gátolhatja a normális fejlődésüket. A legtöbb környezeti veszély azonban megelőzhető. Az gyermekek egészségének megőrzésére a leghatékonyabb út az expozíció csökkentése.

Ultraibolya sugárzás és ózon csökkenés

Az ultraibolya (UV) sugárzás a Nap sugárzásának egy összetevője. Fokozatosan szűrődik ki ahogy a napfény áthalad a légkörön, különösen az ózonréteg által.

Mivel az ózonréteg károsodott, a légkör védő-szűrő tulajdonsága csökkent és több UV sugárzás, különösen a veszélyesebb UV-B, éri el a földfelszínt. A 2000. évben az Antarktisz feletti ózonlyuk elérte eddigi legnagyobb méretét ami 11,4 négyzetmérföldet fed le amely terület háromszor nagyobb az Egyesült Államokénál. Szintén első alkalommal nyúlt be lakott területek fölé fokozott színtű napból származó UV sugárzásnak kitéve a helyi lakosokat. A helyi hatóságok figyelmeztették a lakosságot dél Chilében, hogy kevesebb, mint hét perc alatt leéghetnek a naptól, és ajánlatos elkerülni a szabadban való tartózkodást dél körül.

A hosszantartó ózonréteg károsodás és az emelkedett színtű UV sugárzás a Földön súlyosbítani fogja az UV hatását az emberi bőrre, szemre és az immunrendszerre. A gyermekeknél különösen nagy a veszélye annak, hogy UV expozíció esetén sérülést szenvedjenek.

A napsugárzás egészségügyi hatása miatti világméretű aggodalom

Az UV sugárzás leégést és bőrrákot okoz, valamint gyorsítja a bőr öregedését.

Az UV sugárzás túlzott expozíciója a szaru- és a kötőhártya gyulladásához vezethet a szemben, és okozza a szürkehályog kifejlődését vagy gyorsítja azt. A növekvő aggodalom egyik egészségügyi vonatkozása az, hogy az UV sugárzás csökkenteni képes az emberi immun-rendszer hatékonyságát. Következésképp, a napfény expozíció növelheti a fertőzések kockázatát és korlátozhatja a betegségek elleni immunizálás hatékonyságát. Mindkettő egészségkárosítóan hat a szegény és a sebezhető csoportokra, különösen a fejlődő országok gyermekeire, mivel sok fejlődő ország helyezkedik el az egyenlítő közelében és így nagyon magas szintű UV sugárzásnak vannak kitéve.

A bőrrák előfordulása növekszik

Két és három millió nem-melanoma bőrrák és megközelítően 132 000 rosszindulatú melanoma fordul elő a Földön minden évben. Egy hosszantartó 10 %-os sztratoszférikus össz ózon csökkenés esetén, további 300 000 nem-melanoma és 4500 melanoma bőrrák lenne várható világszerte, az UNEP becslése szerint. Jelenleg minden öt észak-amerikaiból egynél, és minden két ausztrálból egynél fog kifejlődni élete során a bőrráknak valamilyen formája.

Az emberek napon történő viselkedése a fő oka a bőrrák gyakoriság növekedésének az utóbbi évtizedekben. A népszerű kültéri elfoglaltságok számának növekedése és a megváltozott napozási szokások gyakran UV sugárzás túlexpozíciót eredményeznek. Sok ember az intenzív napozást normálisnak gondolja, és sajnálatosan még több gyerek és a szüleik a barnaságot a jó egészség és jó megjelenés jelképének tartják. Ugyanakkor a barnaság csupán az UV károsodás egyik jele és jelzi a bőr védekezését a további ártalmak megelőzése céljából.

A gyerekek különleges védelmet követelnek

Az ENSZ Gyermekek Jogairól Szóló Egyezménye kimondja, hogy a gyermekeknek, beleértve minden fejlődési állapotukat a fogantatástól a 18 éves korig, joguk van az elérhető legmagasabb szintű egészséghez és a biztonságos környezethez. A gyerekek különleges védelmet igényelnek, mivel a felnőttekénél nagyobb a kockázatuk, hogy sérülést szenvedjenek az UV expozíciótól, különösen:

Gyermekek védelme a naptól

Egy ausztrál tanulmány szerint, ötből négy esetben a bőrrák megelőzhető ésszerű viselkedéssel. A gyerekek egyszerű elővigyázatosságra ösztönzése megvéd mind a rövid, mind a hosszú távú károsodásoktól, ugyanakkor lehetővé teszi nekik, hogy élvezzék a szabadban töltött időt. A szülőknek viselkedési példát kellene mutatni, és az ő felelősségük annak biztosítása, hogy gyermekeik megfelelően védve legyenek. A 12 hónapos kor alatti gyerekeket mindig tartsák árnyékban és legyenek meggyőződve arról, hogy a gyerekük:

Az árnyék, ruha és sapka nyújtják a legjobb védelmet a gyerekeknek – a napvédőkrém használata szükségessé válik a test azon részein, amelyek exponáltak maradnak, mint pl. a kezek és az arc. A napvédőkrémet sohase használják a napozás idejének meghosszabbítására.

A nap elleni védelem minden helyzetben szükséges

A nap elleni védelem nem csak a strandon vagy vízparton szükséges, hanem minden szabadtéri helyzetben alkalmazni kell. Sok esetben a leégés azért jön létre, mert az emberek nem gondolnak a védelem szükségességére. A gyerekek exponálódhatnak erős napfénnyel a lakás erkélyén, hétvégi kiránduláson vagy egy állatkerti látogatáskor, óvodai vagy iskolai szünetek idején és szabadban végzett sportoláskor.

Különleges figyelem szükségeltetik a hegyekben, mivel az UV szint kb. 8 %-kal emelkedik minden 1000 méter magassággal. Bár az UV sugárzás a felhőtlen ég alatt a legerősebb, még egy borult napon is magas lehet. Sok felület, mint pl. a hó, homok és víz visszaveri a napsugarakat és azok hozzáadódnak az összes UV expozícióhoz.

A nap elleni védő programok fontosak

Sürgősen nap elleni védő programok kellenek, amelyek növelik a tudatosságot és változásokat érnek el az élet stílusban, abból a célból, hogy lelassítsák, és esetleg visszafordítsák a több és több bőrrák irányába mutató trendet. Egy hatékony kampány nagy hatással lehet a közegészségre: a 15-ős vagy magasabb faktorú napvédőkrém rendszeres használata 18 éves korig 70 %-kal csökkentené a bőrrák gyakoriságát Ausztráliában. Az egészségi előnyökön túl, a hatékony oktatási programok jelentősen csökkenthetik az egészségügyi rendszer költségeit és erősíthetik a gazdaságot. A jelenlegi megelőzési kampányok Ausztráliában kb. 0,08 USD-t fektetnek be személyenként évente, míg a bőrrák kezelések közvetlen költségét 5,70 USD-re becsülik fejenként ugyanakkora időtartam alatt.

WHO-s tevékenységek a gyermekek nap elleni védelmének elősegítésére

INTERSUN Project

Az INTERSUN, a WHO egész Földre kiterjedő UV projektjének a célja az UV sugárzás expozíciójából származó betegségek terhének csökkentése. A program ösztönzi és kiértékeli a kutatásokat a tudományos ismeretek hiányosságainak pótlására, meghatározza és számszerűsíti az egészségi kockázatokat, valamint megfelelő válaszokat dolgoz ki irányelveken, ajánlásokon és információ terjesztésen keresztül. Ezeken a tudományos célokon túl, az INTERSUN iránymutatást ad a nemzeti hatóságoknak és más hivataloknak a napsugárzás elleni hatékony védő programokról. Ezek különféle cél hallgatóságokat szólítanak meg, mint pl. foglalkozásilag exponált emberek, turisták, iskolás gyerekek és a lakosság. A program a gyerekek nap elleni védelmi oktatási rendszerének kidolgozásán munkálkodik, amely tartalmaz egy oktatási csomagot és javaslatokat is a legjobb gyakorlatra.

Globális nap UV index

Az UV indexet (UVI) a WHO, az UNEP (Egyesült Nemzetek Környezeti Programja) és a WMO (Meteorológiai Világszervezet) dolgozta ki annak a nemzetközi törekvésnek a részeként, hogy növeljék a lakosság veszélyérzetét a nap expozíció kockázataival szemben. Ez egyszerűen a Nap ultraibolya sugárzás intenzitásának a mértéke a földfelszínen, és sok országban az időjárási előrejelzés részeként közlik. Az INTERSUN szorgalmazza az UVI harmonizált használatát és javasolja a kormányoknak, hogy alkalmazzák ezt az oktatási eszközt a saját egészség megőrző programjaikban. A WHO ösztönzi a terjesztési csatornákat, mint pl. a média és a turizmus, hogy közöljék az UVI előrejelzést és támogassák a napfénytől védő üzeneteket.

Globális Iskolai Egészségi Kezdeményezés

A WHO Globális Iskolai Egészségi Kezdeményezése keresi az egészség megőrző és oktató tevékenységek mobilizálásának és megerősítésének lehetőségeit, hogy javítsa a tanulók, az iskolai személyzet, a családok és a közösség más tagjainak egészségét. Az iskolák életbevágóan fontos helyek a nap elleni védelem elősegítésére és jelentős szerepet játszanak a veszélyérzet növelésében és a gyerekek, és az értük felelős emberek viselkedésének megváltoztatásában Az INTERSUN, a WHO Iskolai Egészségi Információs Sorozatának részeként egy olyan dokumentumot készít elő, amely majd egy leendő nap elleni iskolai védelmi kezdeményezés beindításához szükséges alapvető lépéseket írja le.

Munkacsoport a Gyermekek Környezeti Egészségének Megóvására

Válaszul a gyermekek különleges sérülékenységére vonatkozó új ismeretekre és a nem biztonságos környezet egészségi hatásával kapcsolatos növekvő aggodalomra, a WHO 1999 júliusában létrehozta a Munkacsoportot a Gyermekek Környezeti Egészségének Megóvására. Ennek célkitűzései: növelni a tagállamok és a lakosság veszélytudatát, segíteni az országokat a környezeti ártalmak hatásainak csökkentésében és a kockázat meghatározására és az információ terjesztésre szolgáló módszerek kifejlesztésében. A Munkacsoport tevékenységének egyik témája a gyermekek megóvása a káros ultraibolya sugárzástól.


For further information, journalists can contact Office of the Spokesperson, WHO, Geneva. Telephone (+41 22) 791 2599; Fax (+41 22) 791 4858; Email: inf@who.int
All WHO Press Releases, Fact Sheets and Features as well as other information on this subject can be obtained on Internet on the WHO home page http://www.who.int/
Revízió: 2004-09-05