[Előző] [Fel] [Következő]Sajtó közlemény WHO/14
2005. március 17.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET AZT JAVASOLJA, HOGY A 18 ÉVEN ALULI SZEMÉLYEK NE HASZNÁLHASSANAK NAPÁGYAT

Genf – Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mai napon kibocsátja a napágy használatra vonatkozó ajánlását: A Szervezet azt javasolja, hogy a 18 éves kor alatti személyek világszerte ne használhassanak napágyat. Ismeretes, hogy azoknak a fiataloknak, akik az UV sugárzástól leégést szenvednek el nagyobb a kockázatuk melanoma kialakulására életük későbbi szakaszában.

Ezt az ajánlást a bőrrák miatti közegészségügyi terhekre vonatkozó bizonyítékok megjelenése, és az tették szükségessé, hogy milyen sok ember (különösen a fejlett országokban élő fiatal nő) szándékozik lebarnulni a nyarat megelőzően.

A WHO szerint világszerte, évente 132 000-re becsülik a malignus melanoma (a bőrrák legveszélyesebb formája) eseteket és 66 000-re becsülik a malignus melanoma és más bőrrákok miatti haláleseteket. Ezek a számok tovább nőnek: Norvégiában és Svédországban a melanoma éves előfordulási gyakoriságának a megháromszorozódását becsülik az elmúlt 45 évben, míg az USA-ban az érték megkétszereződött az elmúlt 30 évben.

A napágy használat növekedése, kombinálva a barnaság iránti vággyal és divattal, az elsődleges magyarázat a bőrrák gyakoriság gyors növekedésére.

A melanoma gyakorisága világszerte több, mint 150-szeres mértékben változik. A legnagyobb gyakoriságot főleg azoknál a nemzeteknél találták, ahol az emberek fehér bőrűek és ahol a napozási kultúra a legerősebb: Ausztrália, Új-Zéland, Észak-Amerika and Észak-Európa. A világon minden három rákbetegségből egy bőrrák, az USA-ban ez az arány egy a kettőhöz. Az USA-ban körülbelül 1,1 millió bőrrákos eset van évente.

"Az elmúlt néhány évben aggodalom merült fel azzal kapcsolatban, hogy az emberek, különösen a tizenévesek, a társadalmilag kívánatost túlságosan meghaladó mértékben használják a napágyakat lebarnulás céljából. Jóllehet, ennek a napágy használatnak a következménye a bőrrák esetek számának meredek emelkedése," - mondta Dr. Kerstin Leitner, a WHO környezet-egészségügyért felelős igazgató-helyettese. "Mi tehát felhívjuk a figyelmet erre a tényre és remélhetjük, hogy ez az ajánlás a szabályozó hatóságokat a napágy használat szigorúbb szabályozására ösztönzi."

Néhány napágy képes sokszor erősebb szintű ultraibolya (UV) sugárzást kibocsátani, mint a Nap - a legtöbb országban - nyáron, dél körül. Ennek ellenére, jelenleg csak kevés ország rendelkezik hatékony szabályozással a napágyakra vagy azok használatára vonatkozóan. Belgium, Franciaország és Svédország rendelkezik jogi szabályozással, amely 1.5%-ra korlátozza az UV-B (az UV sugárzás legveszélyesebb összetevője) legnagyobb arányát az UV sugárzásban (hasonló arányú rákkeltő UV sugárzás éri a földfelszínt a Napból). Franciaországban a szabályozás megköveteli minden UV sugárzó berendezés bejelentését az egészségügyi hatóságnak, a 18 éves kor alattiaknak tiltják azok használatát, szakképzett személynek kell felügyelnie minden kereskedelmi üzletet és tilos bármely egészségleg jótékony hatás állítása. Kalifornia állam az USA-ban megtiltja minden 18 év alattinak a napágy/barnító szalon használatát. Ennek ellenére, a szabályozások hatékony megvalósítása gyakran kihívást jelentő probléma marad. A WHO bátorítja az országokat, hogy alkossanak és léptessenek életbe törvényt a napágy használat jobb szabályozása érdekében, mint pl. minden felügyelet nélküli napágy üzemeltetés betiltása.

A túlzott UV expozíció néhány fő következménye a bőrrák, szemsérülés és korai bőröregedés. Egy, Norvégiában és Svédországban végzett, tanulmány például jelentős növekedést talált a malignus melanoma kockázatában azon nők körében, akik rendszeresen használtak napágyat. Továbbá, a túlzott UV besugárzás csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát, ami a fertőző betegségek nagyobb kockázatához vezethet.

Az UV sugárzás akut hatásai a szemre magukban foglalják a szürkehályogot, a pterigiumot (fehéres színű kinövés a szaruhártyán) és szemgyulladásokat, mint pl. fotokeratitisz és fotokonjunktivitisz. Ezért javasolt védőszemüveg viselése napágyhasználat során.

A WHO csak nagyon ritka és különleges esetben tanácsolja az orvosilag felügyelt napágyhasználat megfontolását. Gyógyászati UV berendezésekkel sikeresen kezelnek bizonyos bőr állapotokat, mint pl. dermatitisz és pszoriázis. Ezeket a kezeléseket csak képzett orvos felügyelete mellett lehet elvégezni, egy jóváhagyott orvosi klinikán, és nem felügyelet nélkül kereskedelmi barnító szalonban, vagy háztartási napágyat használva otthon.

A WHO napágyak használatára vonatkozó ajánlása része annak az átfogó erőfeszítésének, hogy védjük azon emberek egészségét, akik UV sugárzással túlexponálódhatnak. A WHO, partnereivel együtt (Nem-ionizáló Sugárvédelem Nemzetközi Bizottsága, ENSZ Környezeti Program és a Világ Meteorológiai Szervezet) kidolgozta a Globális Szoláris UV Indexet, amelyet most már sok országban használnak, pl.: Argentína, Ausztrália, Cseh Köztársaság, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Izrael, Mexikó, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Svájc, valamint jelenleg honosították általános használatra: USA és Kanada.

"Minden tettünk során legyünk biztosak abban, hogy elkerüljük a túlzott UV expozíciót, és amikor napon kell tartózkodnunk, védjük bőrünket! A malignus melanoma és más rákok és állapotok a megfelelő óvintézkedések meg nem tételének a következményei" - tette hozzá Dr. Leitner.


Minden WHO sajtó közlemény, ténylap és más WHO tájékoztató megtalálható a http://www.who.int honlapon.


Revízió: 2007-03-21