[Előző] [Fel] [Következő]Napágyak UV sugárzása

A skandináv országok sugárvédelmi és egészségügyi hatóságainak közös közegészségügyi javaslata

A bőrrákok előfordulása folyamatosan nő a skandináv országokban. A napágyak leggyakoribb használói közé tartoznak a 16-24 éves korú fiatalok. Továbbá, a gyermekek és serdülők lehetnek az a korcsoport, amely várhatóan a legérzékenyebb az UV sugárzás károsító hatásaira. Az ultraibolya (UV) sugárzás a bőrrákok, mint basalioma (BCC), squamous cell cancer (SCC) és a leginkább halálos kimenetelű bőrrák, a malignus melanoma (MM), kialakulásának legfőbb kockázati tényezőjeként ismert. Bár az UV expozíció fő forrása a lakosság nagy része számára a nap, a napágyaktól származó mesterséges barnulás jelentősen hozzájárul az össz-UV kockázathoz, különösen azoknál, akik rendszeres használók. A barnító berendezések használata a bőr szándékos és káros hatású, ismétlődő UV expozíciójával jár együtt. A napágyaknak az Alacsony Feszültségű Irányelv alapvető biztonsági előírásai szerinti megfelelése bemutatható az EN 60335-2-27 európai szabvány műszaki előírásainak teljesítésével, amelyet arra szántak, hogy az UV kockázatokat is lefedje. Emellett, néhány ország rendelkezik nemzeti szabályozással is. Egy mostani véleményében az Európai Bizottság azt állítja, hogy az EN 60335-2-27 szabvány jelenlegi formájában nem fedi le az Alacsony Feszültségű Irányelv (LVD) minden biztonsági előírását. A szabvány túl magas besugárzott felületi teljesítményt enged meg, a trópusi nap besugárzott felületi teljesítményét messze meghaladót. A nemzeti szabályozások jobb harmonizációjának elérése érdekében, az Európában már sok ország által elért jó sugárvédelem megsértése nélkül, az északi sugárvédelmi és egészségügyi hatóságok célul tűzték ki, hogy a Bizottság kezdjen előkészíteni egy Tanácsi ajánlást, amilyen hamar csak lehet, hogy lefektesse a napágyakra vonatkozó legfontosabb UV védelmi ajánlásokat.

A skandináv javaslat

A napágy harmonizálás fő célja a kockázatnak kitett csoportok sugárvédelme, és a használók által kapott UV dózisok és dózis teljesítmények (besugárzott felületi teljesítmény) megfelelő ellenőrzésének előmozdítása. Így tehát megfontolt dolog a mesterséges UV sugárzás intenzitását és spektrális eloszlását a nap UV expozíciós szintjéhez ésszerű mértékben közel tartani.

Általános javaslat

1. Nincs olyan bizonyíték, amely azt sugallná, hogy bármelyik típusú napágy kevésbé veszélyes, mint a természetes napsugárzás. Mivel az UV sugárzás expozíciót általánosságban korlátozni ajánlatos, a napágyak használata barnítási, v agy más nem egészségügyi célból nem javasolható. A 18 év alatti fiatalok és az UV iránt érzékeny emberek (I. – II. bőrtípusúak) számára a napágy használata egyáltalán nem ajánlott.

A használatra vonatkozó javaslatok

2. Ha napágyat használnak, az éves dózist alacsonyan kell tartani és a használót el kell látni minden tájékoztatással, amely a bőrkárosodás és más egészségi veszélyek minimalizálásához szükséges.

3. Fontos, hogy a napágyak és barnító berendezések működtetője megfelelő ismeretekkel rendelkezzen az UV biztonságról annak érdekében, hogy segítsen a fogyasztóknak minimalizálni a személyi kockázatot és elkerülni a barnító berendezések helytelen használatát. A személyes tanácsok és felügyelet fontossága miatt a napágyak és barnító berendezések felügyelet nélküli használatát ajánlatos elkerülni.

A szabványosításra és a gyártókra vonatkozó javaslatok

4. A barnítási célból használt napágy bőrpírra nézve hatékony besugárzott felületi teljesítménye nem haladhatja meg a trópusi napét és a sugárzás spektrális eloszlása nem térhet el nagyon a trópusi napétól. A besugárzott felületi teljesítménynek és a spektrális eloszlásnak meg kell felelnie a jelenleg érvényes EN-60335-2-27 szabványban meghatározott 3-as típusú UV berendezésének.

5. A napágyak spektrális jellemzői (UV-A, UV-B) és teljesítmény szintjei jelentősen különböznek. Annak érdekében, hogy elősegítsék egy adott terméktípus kiválasztását és a napágyak nemzeti egészségügyi és sugárvédelmi hatóság általi helyszíni ellenőrzését, a különböző UV típusokat világosan címkézni kell és a cserélhető lámpáknak egyértelműen azonosíthatóknak kell lenniük.

Részletesebb biztonsági óvintézkedések találhatók a World Health Organization (WHO 2003) és az International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP 2003) aktuális ajánlásaiban, melyek angolul megtalálhatóak az alábbi Internet címeken.


Revízió: 2007-03-21