[Fel]

TÁJÉKOZTATÁS

Az IARC, a WHO rákkutatásra specializálódott nemzetközi ügynöksége lehetséges emberi rákkeltőként sorolta be a rádiófrekvenciás elektromágneses tereket

Az IARC 2011. május 31-i sajtóközleményében közölte, hogy az erre a célra létrehozott szakértői csoport lehetséges emberi rákkeltőként, azaz a 2B csoportba sorolta be a rádiófrekvenciás elektromágneses tereket, a vezeték nélküli telefonok használata és a glióma – egy rosszindulatú agyrák - megnövekedett kockázata közötti összefüggésre alapozva.

A munkacsoport a következő expozíciós kategóriákat értékelte az elérhető szakirodalmi adatok alapján:
- foglalkozási radar és mikrohullámú sugárzás expozíció
- környezeti expozíció a rádió, televízió és vezeték nélküli távközléssel összefüggően
- vezeték nélküli telefonok használatával kapcsolatos személyi expozíció

Eredmények

A bizonyítékokat korlátozottaknak értékelték a gliómára és az akusztikus neurómára vonatkozóan a vezeték nélküli telefonok használói között, és nem megfelelőnek a következtetések levonásához más típusú rákokra vonatkozóan. A foglalkozási és környezeti expozícióból származó bizonyítékokat szintén nem megfelelőnek ítélték.

Következtetések

Dr Jonathan Samet a munkacsoport elnöke szerint: „a bizonyítékok elég erősek, hogy alátámasszák a 2B besorolást*, valamint azt a következtetést, hogy lehet valamennyi kockázat. Emiatt a mobiltelefonok és a rákkockázat közötti kapcsolatot tovább kell vizsgálni.”

„Tekintettel ezeknek a felismeréseknek és besorolásnak a lehetséges közegészségügyi következményeire, fontos, hogy további kutatásokat végezzünk a hosszú távú, nagymértékű mobiltelefon használatra vonatkozóan. Amíg az ilyen információk még nem elérhetők, fontos, hogy könnyen alkalmazható módszerekkel csökkentsük az expozíciót, úgymint kihangosító, vagy vezetékes fülhallgató használata, illetve szöveges üzenetek küldése.” – mondta az IARC igazgatója.

A fordítás az IARC 2011.05.31-án kiadott,
208.számú sajtóközleménye alapján készült.

*Az OSSKI megjegyzése tájékoztatásul:
Jelenleg a 2B csoportba besorolt ágensek, többek között: feketekávé, benzin, benzinmotorok kipufogógáza, nikkel fém és ötvözetei, talkumos hintőpor, hálózati frekvenciájú mágneses tér, mobiltelefon használat, stb.


Revízió: 2011-06-02

Valid HTML 4.01 Transitional